Våra raser

Cockerpoo

Cockerpoo är en blandrashund som man får genom att korsa amerikansk eller engelsk cockerspaniel med pudel. Blandrasen har funnits i USA sen 1940-talet men blev populär först under 1960-talet. På senare år har de blivit ännu mer populära, även i andra länder som Australien och Sverige. Någon rasstandard finns inte.

Cockerpoo finns med olika täckning och kan ha lockig, vågig eller rak päls. Mankhöjden är 30-45 cm. Det är en allergivänlig hund. Vi påpekar att det inte finns allergi- eller luktfria hundar, och ingen hundras kan garanteras vara fri från allergener. De kan fungera bra till personer som är pälsdjursallergiker. Ett tips är att vara hundvakt så man har tid att känna efter.

Rasen behöver en fast, men vänlig hand samt konsekvent uppfostran. Det är lätt att luras av de söta ögonen med den lurviga uppsynen, men den kan bli lika odräglig som den är söt om den får göra som den vill. Cockerpoo är en lättlärd och lagom stor hund som passar såväl för agility, lydnadsträning och viltspår. En hund som fungerar inom de flesta miljöer.

Labradoodle

Labradoodle är en korsning mellan pudel och labrador och i vissa fall cockerspaniel. Denna härliga blandrashund kommer ursprungligen från Australien, där man under 1980-talet tog fram rasen för att ha som vårdhund för synskadade men även som sällskapsdjur för människor med pälsdjursallergi. Rasen är vad man kallar allergivänlig vilket innebär att många med pälsdjursallergi kan leva med denna hund, även om det inte gäller alla.

Labradoodle finns i många färger och storlekar – det finns mini, mellan och stor. Storleken varierar beroende på vilken pudel du väljer att korsa med. Vanliga färger på labradoodle är brun, aprikos, röd, svart, grå, vit, creme, silver. De kan även blir tvåfärgade. Pälsen kan variera från hund till hund. Den kan vara smålockig (s.k. ullpäls), mer vågig med stora lockar (s.k. fleecepäls) eller så kan den vara hårig, vilket innebär att den är strävare än ullpälsen och fleecepälsen men mjukare än labradorens päls. Även denna kan vara vågig och lockig. En labradoodle med hårig päls kan dock fälla.

En labradoodle älskar att bada och apportera och kommer med stor sannolikhet springa efter en pinne om du kastar den. De behöver normalt med motion och följer gärna ut på långa skogspromenader. Det är en mycket social hund och vill gärna vara med sin husse och matte på vardagliga bestyr. Eftersom de är framavlade som ledarhundar, så är de mentalt trygga och har ett stabilt psyke.

På Ryaåsens kennel föder vi upp labradoodles både av typen Australian Labradoodle och Origin Labradoodle. Den stora skillnaden mellan dessa typer är att det i stamtavlan hos en australiensisk labradoodle även ingår cockerspaniel av antingen engelsk eller amerikansk sort. Detta driver fram ett något mjukare intryck hos valparna.